top of page

Het effect van interne communicatie op jouw externe resultaten

Je bedrijf laten groeien kan op verschillende manieren. In deze blog lees je meer over: - Het verband tussen interne en externe communicatie - De manieren waarop je een boodschap kunt communiceren - Wat er met interne communicatie wordt bedoeld - De kracht van interne communicatie - Het onderzoek van Gallup - De externe resultaten - Gesprekken voeren

Afbeelding met illustraties van team en samenwerking. Interne en externe communicatie wordt visueel overgebracht.

Extern winnen is intern... Vaak wordt er bij communicatie gedacht aan externe communicatie, bijvoorbeeld: reclame- uitingen, nieuwsbrieven, websites etc. Maar de interne communicatie is net zo belangrijk. Er wordt dan ook wel gezegd: "Extern winnen is intern beginnen." Daar ben ik het persoonlijk helemaal mee eens! Communiceren van een boodschap De boodschap, uitstraling en kwaliteit van een bedrijf wordt niet alleen gecommuniceerd door middel van reclame-uitingen. Het heeft ook te maken met de manier waarop werknemers zich profileren, de verbondenheid die er is met het bedrijf, de kennis waar medewerkers over beschikken, de manier van informatie overbrengen naar de klant en op welke manier er onderling wordt gecommuniceerd.

Interne communicatie Onder interne communicatie valt alles dat binnen de organisatie wordt gecommuniceerd. Een aantal voorbeelden van interne communicatie zijn: teamvergaderingen, interne mails, voorlichtingen, nieuwsbrieven maar ook de gesprekken die worden gevoerd tussen collega's. De kracht van interne communicatie Wanneer je je focust op interne communicatie kun je verschillende doelen hebben. Zo kan het doel bijvoorbeeld zijn: betere connectie/verbinding tussen werknemers en het bedrijf. Een goede connectie zorgt voor betrokkenheid binnen het team, een fijne verbinding tussen verschillende afdelingen en een prettige werksfeer. Het stimuleert tot groei en interne motivatie. Onderdelen die nodig zijn om goed werk te kunnen leveren. Om resultaten te kunnen boeken is het welzijn van het personeel dus erg belangrijk! Daarnaast is het behouden van passie voor je werk ook een vereiste om goed te kunnen functioneren. Mensen willen zich betrokken voelen bij het bedrijf, zich kunnen ontwikkelen, gehoord en gezien worden en daarnaast ook gewaardeerd worden. Spring in op de behoeften van jouw personeel, investeer in de communicatie onderling en luister naar de feedback die je krijgt. Deze interne investeringen zullen extern namelijk ook hun vruchten afwerpen. Onderzoek Er is onderzoek gedaan door Gallup naar het verband tussen betrokkenheid van werknemers en verschillende bedrijfsresultaten. Aan dit onderzoek doen meer dan 100.000 teams mee. In het onderzoek komt naar voren dat een positieve medewerkersbetrokkenheid leidt tot meer omzet, hogere productiviteit en een lager personeelsverloop.

Externe resultaten Drie concrete externe winsten die je kunt verwachten wanneer je investeert in interne communicatie: 1.Branding Personeel heeft zin om te werken en straalt dit ook uit naar jouw klanten. Dit valt onder internal branding. Het gedrag van de werknemers is hierbij verbonden met de externe profilering van een bedrijf. Juist door deze vaak non-verbale communicatie groeit de externe reputatie van jouw bedrijf enorm. 2. Klantenservice Interne motivatie wordt ook wel gezien als de motivatie met de meeste kracht. Wanneer jouw personeel gemotiveerd is om te werken, zich gewaardeerd voelt en op de hoogte is van actuele ontwikkelingen binnen jouw bedrijf zal dit merkbaar zijn op de werkvloer. Er wordt sneller een stapje extra gezet voor jouw klanten. Dit is super belangrijk want investeren in tevreden klanten is een belangrijk onderdeel binnen de strategie. 3. Meer naamsbekendheid Wanneer jouw klanten goed worden geholpen en een positieve associatie hebben met het personeel en jouw bedrijf zal dit ook stimuleren in mond-tot-mondreclame. Je krijgt dus gratis reclame voor jouw bedrijf doordat mensen hun positieve ervaringen delen met andere. Super fijn natuurlijk! Want door mond-tot-mondreclame ontstaan er weer nieuwe connecties en klanten. 4. Wederkerigheid Wanneer jouw klanten een positieve associatie hebben met jouw bedrijf, kun je eenvoudiger iets terug vragen aan je klanten. Denk hierbij aan: een review, begrip bij een onverwachte situatie of een aanbeveling. Het feit dat een klant bereidt is om na een positieve ervaring iets terug te doen voor jou en bijvoorbeeld een review achterlaat, is een externe winst die erg waardevol is voor jouw onderneming.

Ga het gesprek aan Hoe zit het met de interne communicatie van jouw bedrijf? Ga het gesprek aan met het team. Luister goed naar de feedback die je krijgt en brainstorm over ideeën of initiatieven. Is iedereen goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen? Tegen welke problemen lopen mensen aan op de werkvloer? En zijn er collega's die zich graag verder willen ontwikkelen? Denk in mogelijkheden en speel hierop in. Hulp nodig met de interne of externe communicatie van jouw bedrijf? Neem dan gerust contact op! Wij bruisen van de ideeën en laten jouw bedrijf groeien.

36 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page